Dieta – w czym jest gluten?

Nie masz pewności, czy dany produkt zawiera gluten? W tej sekcji znajdziesz proste odpowiedzi na konkretne pytania: czy chleb kukurydziany, ketchup, jogurt, płatki owsiane albo proszek do pieczenia mają gluten? Analizujemy skład, sposób produkcji i typowe pułapki na etykietach. Pokazujemy też, kiedy produkt jest naturalnie bezglutenowy, a kiedy trzeba uważać.

przekrojone na pół grejpfruty, ułożone na przezroczystym szklanym talerzu, który leży na żółtym, teksturowanym materiale
zdjęcie trzech kanapek z różnymi dodatkami na pieczywie bez glutenu

W czym jest gluten?

zdjęcie bezglutenowego ryżu na talerzu wśród innych dań na stole

Czy ryż ma gluten?

zdjęcie miski z płatkami owsianymi na stole obok łyżki

Czy owies ma gluten?

zdjęcie ziemniaków pieczonych bez dodatku glutenu

Czy ziemniaki mają gluten?

zdjęcie zboża orkiszu

Czy orkisz ma gluten?

zdjęcie zielonego żyta na polu

Czy żyto ma gluten?

zdjęcie wielu kolb kukurydzy

Czy kukurydza ma gluten?

zdjęcie zbóż jęczmienia

Czy jęczmień ma gluten?

mleko owsiane w słoiku

Czy mleko owsiane ma gluten?

zdjęcie przedstawiające wódkę i drinki

Czy wódka ma gluten?

zdjęcie przedstawiające materiałowy woreczek z mąką gryczaną i sitko wypełnione mąką gryczaną

Czy mąka gryczana ma gluten?