Czy ziemniaki mają gluten?

Ziemniaki są warzywem, które naturalnie nie zawiera glutenu. Gluten to białko występujące głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz ich odmianach, a ziemniaki nie należą do tej grupy roślin. W związku z tym są one całkowicie bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej – zarówno tych z celiakią, jak i z nadwrażliwością na gluten.
Warto jednak pamiętać, że ryzyko może pojawić się podczas przetwarzania i przygotowywania potraw. Frytki serwowane w restauracjach mogą być smażone w tym samym oleju co produkty z glutenem. Gotowe dania ziemniaczane mogą zawierać dodatki zawierające gluten, takie jak zagęszczacze, panierki czy przyprawy.
Podobnie jest z produktami na bazie ziemniaków – np. kluski śląskie, pyzy czy kopytka – które często przygotowywane są z dodatkiem mąki pszennej. W takim przypadku nie są już one bezglutenowe i nie powinny być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu.
Więcej informacji o glutenie i jego źródłach znajdziesz tutaj: W czym jest gluten – poradnik.