Czy żyto ma gluten?

Żyto jest jednym z trzech głównych zbóż zawierających gluten – obok pszenicy i jęczmienia. Zawiera ono białko o nazwie sekalina, które działa podobnie jak gliadyna w pszenicy, wywołując reakcję immunologiczną u osób chorych na celiakię.
Chociaż żyto często kojarzy się z produktami pełnoziarnistymi i zdrową dietą – np. w postaci razowego chleba czy mąki żytniej – nie jest ono bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu. Spożycie żyta przez osoby chore może prowadzić do poważnych dolegliwości: bólu brzucha, biegunek, stanów zapalnych jelit, a w dłuższej perspektywie – do uszkodzenia kosmków jelitowych.
Warto podkreślić, że oznaczenie „razowy”, „pełnoziarnisty” czy „ekologiczny” nie oznacza braku glutenu. Produkty żytnie zawsze zawierają gluten i powinny być eliminowane z diety osób wrażliwych.
Podsumowując: żyto zawiera gluten i nie może być spożywane przez osoby z celiakią ani z nietolerancją glutenu. Jego naturalne właściwości odżywcze nie neutralizują szkodliwego działania glutenu.
Więcej o tym, czym jest gluten i gdzie się znajduje – w naszym poradniku: sprawdź tutaj
