Czy ryż ma gluten?

Ryż jest naturalnie bezglutenowym produktem, co oznacza, że nie zawiera glutenu w swojej pierwotnej formie. Gluten to mieszanina białek (gliadyny i gluteniny) występująca przede wszystkim w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz ich odmianach i krzyżówkach, takich jak orkisz. Ryż nie należy do tej grupy zbóż, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu.
Istnieją różne odmiany ryżu – biały, brązowy, dziki, jaśminowy, basmati – i wszystkie z nich są z natury bezglutenowe. Jednak ważne jest, by zwracać uwagę na potencjalne zanieczyszczenia glutenem podczas przetwarzania i pakowania. Ryż może być przetwarzany w tych samych zakładach co produkty zawierające gluten, co grozi jego śladową obecnością. Dlatego osoby na ścisłej diecie bezglutenowej powinny wybierać produkty oznaczone jako „bezglutenowe” (z symbolem przekreślonego kłosa), co świadczy o tym, że ryż został przetestowany i spełnia normy zawartości glutenu poniżej 20 ppm (części na milion).
Warto również unikać ryżu instant lub gotowych dań ryżowych, które mogą zawierać dodatki zawierające gluten, np. sosy zagęszczane mąką pszenną. Gotując samodzielnie w domu i kupując certyfikowany ryż, można mieć pewność, że produkt jest bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej.
Zastanawiasz się, gdzie jeszcze może występować gluten? Sprawdź nasz przewodnik: czym jest gluten i gdzie go znajdziesz?