Czy mleko owsiane ma gluten?

Mleko owsiane samo w sobie może zawierać lub nie zawierać glutenu – wszystko zależy od tego, czy owies użyty do jego produkcji był bezglutenowy. Jak wspomniano wcześniej, owies jest naturalnie bezglutenowy, ale bardzo często dochodzi do jego zanieczyszczenia glutenem w trakcie produkcji.
Dlatego mleko owsiane, które nie zostało wyprodukowane z certyfikowanego, bezglutenowego owsa, może zawierać śladowe ilości glutenu. To szczególnie ważne dla osób z celiakią, które muszą unikać nawet najmniejszych ilości glutenu.
W sklepach dostępne są jednak mleka owsiane z oznaczeniem „bezglutenowe” – produkowane z owsa z kontrolowanych upraw i w zakładach wolnych od zanieczyszczeń. Tylko takie produkty są bezpieczne dla osób z celiakią.
Warto też zwrócić uwagę na skład mleka owsianego – niektóre wersje smakowe lub „baristyczne” mogą zawierać zagęstniki, stabilizatory lub dodatki, które potencjalnie mogą być źródłem glutenu.
Podsumowując: mleko owsiane może, ale nie musi zawierać glutenu. Osoby na diecie bezglutenowej powinny wybierać wyłącznie produkty z odpowiednim certyfikatem.
Lista produktów, które warto znać: w czym jest gluten?