Czy mleko ma gluten?

Mleko – zarówno krowie, kozie, jak i owcze – nie zawiera glutenu. Jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, więc nie ma w nim naturalnie obecnych białek glutenowych, charakterystycznych dla zbóż. W swojej czystej postaci mleko jest w pełni bezpieczne dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.
Należy jednak zachować ostrożność w przypadku mleka smakowego lub mleka z dodatkami. Produkty takie jak mleko czekoladowe, waniliowe, mleka „fit” lub wzbogacane mogą zawierać zagęszczacze, słodziki czy inne dodatki pochodzenia zbożowego, które mogą zawierać gluten. Czasem są to substancje takie jak mączka chleba świętojańskiego, maltodekstryna lub słód jęczmienny.
Ważne jest też, aby dokładnie czytać etykiety mleka roślinnego (np. owsianego, sojowego), które czasem mogą być zanieczyszczone glutenem – w odróżnieniu od klasycznego mleka krowiego.
Podsumowując: mleko zwierzęce w swojej naturalnej formie nie zawiera glutenu, ale warto sprawdzać etykiety produktów smakowych i przetworzonych.
Temat glutenu jest szeroki – sprawdź nasz przewodnik
